Warp – moderní chytrý terminál

Development

Terminál. Místo, kde se běžnému smrtelníkovi mění nesrozumitelná změť písmenek na instrukce, které mu mohou zničit nejeden volný večer. Pokud jste se doposud báli tenhle temný „black box“ byť jen otevřít, už nemusíte. Je tady Warp, moderní terminál, který umí příkazy (nejen) napovídat.

Rychlý a hlavně bezpečný

Warp.dev je inovativní terminál vyvíjený v jazyce Rust, který mění způsob práce s příkazovou řádkou. Obsahuje plnohodnotný textový editor a klíčové funkce, jako jsou rychlé vyhledávání, intuitivní editace nebo vizuální bloky výstupů. Zatím je dostupný pouze uživatelům MacOS.

Jazyk Rust, který se vyznačuje rychlostí a výkonností, umožňuje terminálu v krátkém čase snadno zpracovávat velká množství dat včetně složitých příkazů. Klíčovou vlastností tohoto terminálu ale není pouze rychlost, ale zejména jeho bezpečnost. Aby zajistil ochranu citlivých dat a příkazů, poskytuje Warp end-to-end šifrování, dvoufaktorovou autentizaci, přičemž si neuchovává žádná data. Kromě jiného Warp také umožňuje sdílená prostředí pro efektivní práci v týmech – skupinové relace včetně sdílených proměnných.

Výhodou je šikovný našeptávač.

Automatické doplňování aneb nemusíte si pamatovat vše

Na rozdíl od klasického terminálu obsahuje Warp našeptávač, díky kterému se rychlost psaní příkazů několikanásobně zvýší – nenašeptává pouze jednotlivé části příkazů, ale i celá zadání včetně použitých parametrů. Dlouhé příkazy, které využíváte často, tak snadno spustíte napsáním prvních pár znaků a stisknutím šipky doprava na klávesnici.

Šipkou nahoru si zobrazíte seznam dříve použitých příkazů, ve kterých se jednoduše navigujete šipkami nahoru a dolů. Při najetí na daný příkaz dostanete navíc ještě přidané informace, např. o délce trvání příkazu nebo třeba o tom, ve které větvi jste byli, když jste daný příkaz spouštěli.

Pokud uděláte v příkazu překlep, nemusíte sedět na klávese Escape, jako v případě klasického terminálu, ale můžete se pohybovat šipkami doleva a doprava, nebo se navigovat pomocí speciálních kláves či kurzoru myši na přesnou pozici. Warp vám navíc automaticky nabídne příkazy, které jste mohli mít na mysli, a stačí opět jen tlačítko pravé šipky nebo klik myší, abyste spustili správný příkaz.

Když nevíte, zeptejte se AI

Co by to dnes bylo za aplikaci, kdyby v sobě neměla zakomponovaného chytrého pomocníka. Umělou inteligenci zde můžete využít hned nadvakrát – v hledání příkazu nebo v pravém panelu, kde se můžete AI zeptat na cokoli, týkající se programování. Jak sama uvádí:

Jako AI specializovaná na programování, jsem schopná zodpovědět otázky týkající se různých programovacích jazyků, frameworků, nástrojů a konceptů v oblasti vývoje softwaru. Některé příklady otázek, na které mohu odpovědět, zahrnují:      Jak vytvořit proměnnou v jazyce Python?     Jak přidat prvky do pole v jazyce JavaScript?     Jak vytvořit a spustit Docker kontejner?     Jak vytvořit a použít funkci v jazyce C#?     Jak se připojit k databázi MySQL pomocí jazyka PHP?     Jak vytvořit a použít Gitovou větev?     Jak nainstalovat a používat balíčky v jazyce Node.js pomocí NPM?  Toto jsou pouze příklady a pokrývám širokou škálu dalších otázek týkajících se programování. Pokud máte konkrétní otázku, neváhejte se zeptat!
Zeptejte se na cokoliv týkající se programování, AI vám erudovaně odpoví

Pokud se nechcete vykecávat a chcete rychle zadat příkaz, na který si jen jednoduše nemůžete vzpomenout, stačí v levé části terminálu stisknout Ctrl + R a zadat svůj dotaz přirozenou řečí.

Své dotazy můžete zadávat v přirozeném jazyce
Své dotazy můžete zadávat v přirozeném jazyce

Na vzhledu záleží!

Už se nemusíte nudit s jednolitou černou či bílou, Warp nabízí sadu různých barevných témat a dokonce si můžete nahrát i své vlastní. Kromě barev si můžete zvolit také svůj oblíbený font, jeho velikost nebo řádkování a dokonce si můžete vybrat, zda vám bude v příkazové části blikat kurzor, nebo bude nehybně na místě.

Můžete si vybrat z několika barevných témat nebo si nahrát vlastní

Podle nás je terminál s vlastním pozadím pecka! A co vy – znáte? Používáte?

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru